ESF 566: OPLEIDINGEN VAN DE TOEKOMST

In een wereld die steeds meer de overgang maakt van een lineaire naar een circulaire economie, staan organisaties voor significante uitdagingen. Het gaat hierbij om het duurzaam beheren van schaarse grond- en hulpstoffen en het herontwerpen van processen, producten en businessmodellen. Deze transitie is cruciaal, niet alleen voor het verminderen van klimaatimpact, maar ook voor het waarborgen van een duurzame toekomst voor organisaties, hun medewerkers en de maatschappij. Om competitief te blijven, is het noodzakelijk dat bedrijven investeren in lokale werkgelegenheid en productie, met een focus op het behouden van lokale waarde en sterktes.

 

Binnen het kader van ESF-oproep 566, getiteld ‘Opleidingen van de toekomst’, richten we ons op het ondersteunen van ondernemers en werknemers in deze transitie. Het ontwikkelen van nieuwe competenties is essentieel om effectief deel te kunnen nemen aan de circulaire economie. Dit omvat het voldoen aan de groeiende vraag naar een verscheidenheid aan banen en het bieden van kansen aan iedereen op de arbeidsmarkt. Een brede sectoroverschrijdende benadering is noodzakelijk, waarbij zowel leidinggevenden als werknemers (arbeiders en bedienden) toegang hebben tot gerichte opleidingen en begeleiding.

HET OPLEIDINGSPROGRAMMA

Het opleidingsprogramma van ESF 566 is ontworpen om deze uitdagingen aan te pakken door middel van een gestructureerd curriculum. Het programma omvat 9 modules, waaronder 6 algemene modules en 3 die specifiek gericht zijn op de sectoren metaal, kunststoffen, en papier en karton. Deze modules kunnen zowel thematisch als losse module georganiseerd worden maar ook als onderdeel van een uitgebreid opleidingspakket. Elke module biedt 4 uur basisopleiding, met de optie voor deelnemers om dit uit te breiden met nog eens 4 uur verdieping

ONTWIKKELINGSPARTNERS ESF 566

Om het opleidingsprogramma vorm te geven, werkten zes partners samen. Deze samenwerking onderstreept het belang van een collectieve
inspanning om de uitdagingen van de transitie naar circulair ondernemen aan te gaan.
  
Door de krachten te bundelen, is een breed gedragen en divers programma ontstaan dat aansluit bij de behoeften van deelnemers van verschillende sectoren. Het doel van ESF 566 is een brug slaan tussen de huidige vaardigheden van werknemers en de vereisten van de circulaire economie.
Dit initiatief is een stap voorwaarts in het vormgeven van een duurzamere en veerkrachtigere economie voor toekomstige generaties.